Trollhättan levererar till rymden − igen

6/13/2018 10:00 AM
Aerospace


Några av alla de som arbetat med SWAN-munstycket.
 
GKN Aerospace i Trollhättan har den 1 juni paketerat och skickat ett av sina SWAN-munstycken till kunden ArianeGroup (AGS) i Vernon. Detta är det andra munstycke som levereras, ett år efter det första.

Leveransen är ett lyckat steg på en lång väg av utvecklingsarbete, och samtidigt ett tidigt steg i en lång rad leveranser till det europeiska bärraketsprogrammet.
 
Produktionen ska nu intensifieras och år 2022 är planen att GKN ska leverera 11 munstycken om året till raketens Vulcain 2.1-motor. Fram till dess ska produktions-takten gradvis ökas, och redan i år ska ytterligare tre munstycken levereras till AGS.

Munstycket bygger på teknik utvecklad i Trollhättan och innebär en kraftig reduktion av komponenter, med 90 procent färre delar. Munstycket innebär även en kostnads-reduktion på 40 procent och att produktionstiden kortas med en tredjedel. Nu byggs en ny verkstad upp i Trollhättan för att klara den ökade volymen.
 
Arbetet är en del av det europeiska rymdsamarbetet inom ramen för European Space Agency (ESA), där Sverige är med och stöttar Europas förmåga att ha oberoende tillgång till rymden.
 
Sverige och Trollhättan har varit ett centrum för tillverkningen av raketmunstycken sedan 70-talet.
 

The product is developed by GKN under an ArianeGroup prime contract funded by ESA.